Založ si blog

Odstávka spaľovne ZEVO OLO 8. časť

V mojom článku nazvanom „Odstávka spaľovne OLO“ /1. časť/ z 26-09-2016 som uviedol i to, že osobne považujem likvidáciu zvyškových zmesových komunálnych odpadov, to jest toho, čo zostane po vyseparovaní recyklovateľných zložiek, ich energetickým zhodnotením v spaľovni s technológiou BAT, za v súčasnosti ten najvhodnejší spôsob likvidácie a uviedol som pozitíva spojené s týmto spôsobom likvidácie v porovnaní so skládkovaním odpadov na skládke odpadov takej, ktorá má charakter trvalého úložiska.

Obsahom tohto článku nadväzujem na sedem mojich predchádzajúcich článkov nazvaných „Odstávka spaľovne OLO“ /1. časť až 7. časť/, ktoré boli uverejnené v dňoch 26-09-2016, 06-10-2016, 30-12-2017, 29-08-2018, 07-08-2019, 06-02-2020 a 10-02-2020, na čo upriamujem pozornosť váženého čitateľa preto, aby si mohol utvoriť čo najkomplexnejší obrázok o popisovanej problematike vo vzťahu k tomu, ako ju vidím ja a dať si do kontextu obsah, ktorý uvediem v dnešnom, ôsmom pokračovaní série článkov o odstávke spaľovne OLO.

V obsahu tohto článku chcem upriamiť pozornosť váženého čitateľa na niektoré zaujímavosti súvisiace s /ne/realizáciou tohtoročných plánovaných technologických odstávok spaľovne /ZEVO/ OLO.

V súčasnosti na internetovej stránke mestskej spoločnosti hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy Odvoz a likvidácia odpadu, a.s., /ďalej len OLO/, môžeme v sekcii „Aktuality“ prečítať si oznámenie pod názvom „Technologická odstávka v ZEVO“, v ktorom sa uvádza, že v termíne od 18-09-2020 do 31-10-2020 bude v ZEVO /Zariadenie na energetické využívanie odpadu/, technologická odstávka.

Ako vieme, v spaľovni ZEVO OLO sa konajú spravidla 2x ročne technologické odstávky zariadení, nazývané tiež jarná a jesenná technologická odstávka. Zaujímavosťou je, že v roku 2020 jarná technologická odstávka ZEVO realizovaná nebola v súvislosti s opatreniami orgánov štátnej moci zameranými na obmedzenie šírenia ochorenia známeho ako COVID-19. O to zaujímavejšie bude sledovať niektoré skutočnosti súvisiace s jesennou technologickou odstávkou, ako je napríklad dĺžka odstávky kotlov, alebo množstvo odpadu, ktorý bude potrebné po zaplnení zásobníka odpadov potrebné premiestniť na skládky odpadov, nakoľko, myslím si, je možné očakávať, že preventívna údržba zariadení počas jesennej technologickej odstávky môže trvať o niečo dlhšie, než bolo obvyklé, vzhľadom na absenciu jarnej odstávky, to jest vzhľadom na to, že zariadenie bolo v nepretržitej prevádzke od ukončenia jesennej technologickej odstávky v roku 2019.

Počas jari tohto roku na internetovej stránke spoločnosti OLO bola uverejnená informácia o plánovanej technologickej odstávke, avšak neskôr bola publikovaná informácia o zrušení odstávky. V marci roku 2020, dá sa napísať, že už tradične, som kontaktoval prostredníctvom mailovej správy Ing. Golejovú zo spoločnosti OLO s otázkami vzťahujúcimi sa k jarnej technologickej odstávke, ktoré zneli:

1. Počas tohtoročnej jarnej technologickej odstávky spaľovne sa odpady budú odvážať na skládky odpadov v Zohori a Senci, alebo sa tieto odpady budú skladovať len dočasne a následne, po ukončení odstávky, budú energeticky zhodnotené?

2. Aké je predpokladané obdobie odstávky samotných kotlov, to jest obdobie, počas ktorého sa v kotloch nebude spaľovať?

3. Aké je predpokladané množstvo zmesových komunálnych odpadov, ktoré budú počas odstávky spaľovne odvezené na skládky?

4. Bude ZEVO OLO odoberať odpady od mestských firiem a organizácií /Pohrebníctvo Marianum, Dopravný podnik BA/ kontinuálne aj počas odstávky, alebo aj tieto odpady /napr. zmesové z cintorínov/ budú odvezené na skládky?

K týmto otázkam mi Ing. Golejová poskytla odpoveď nasledovnú:

„Jarná odstávka zariadení ZEVO (Spaľovňa) OLO a.s. Bratislava bola naplánovaná v termíne od 18.4.2020 do 10.5.2020.
Od 12.3.2020 je vyhlásený vládou Slovenskej republiky mimoriadny stav v súvislosti so vznikom pandémie, ktorú spôsobuje nový korona vírus COVID-19.
Na základe toho dodávateľské organizácie upozorňujú na fakt, že nebudú schopné zabezpečiť potrebné služby a materiál v požadovanom termíne pre zabezpečenie opráv počas jarnej odstávky 2020 v ZEVO Bratislava. V termíne jarnej odstávky by sa v priestoroch ZEVO zhromaždilo veľké množstvo ľudí potrebných na výkon prác, čo nie je v súlade s vyhláseným mimoriadnym stavom a odporúčaním vlády obmedziť na nevyhnutnosť svoje sociálne a pracovné kontakty a tráviť čo najviac času doma.
Na základe uvedených skutočností prijalo predstavenstvo spoločnosti OLO a.s. rozhodnutie, ktorým schválilo presun prác plánovaných počas jarnej odstávky 2020 na jesennú odstávku 2020 a zároveň schválilo súbor opatrení, prijatých pre plynulú prevádzku ZEVO Bratislava.“

V auguste roku 2020 som kontaktoval prostredníctvom mailovej správy Ing. Golejovú zo spoločnosti OLO s otázkami vzťahujúcimi sa k jesennej technologickej odstávke, ktoré zneli:

1. Počas tohtoročnej jesennej technologickej odstávky ZEVO sa odpady budú odvážať na skládky odpadov v Zohori a Senci, alebo sa tieto odpady budú skladovať iba dočasne a následne, po ukončení odstávky, budú energeticky zhodnotené?

2. Aké je predpokladané obdobie odstávky samotných kotlov, to jest obdobie, počas ktorého sa v kotloch nebude spaľovať?

3. Aké je predpokladané množstvo zmesových komunálnych odpadov, ktoré budú počas odstávky ZEVO odvezené na skládky?

Odpoveď Ing. Golejovej na prvú otázku znela nasledovne: „Odpady sa budú ukladať na skládku odpadov v Zohore v súlade s uzavretou zmluvou a so súhlasom magistrátu.“

Odpoveď Ing. Golejovej na druhú otázku znela nasledovne: “ Jeden z kotlov sa odstavuje 18.9.2020 o 6:00 a druhý kotol sa odstavuje 19.9.2020 o 6:00. Najneskôr 27.10.2020 bude v prevádzke celé ZEVO. Prioritou spoločnosti OLO a.s. je čo najviac skrátiť čas technologickej odstávky, samozrejme za dodržania všetkých potrebných technologických postupov a BOZP. Táto technologická odstávka bude dlhšia ako bežné odstávky v minulosti z dôvodu, že namiesto dvoch bežných odstávok bude len jedna v tomto roku.“

Odpoveď Ing. Golejovej na tretiu otázku znela nasledovne: „Predpokladané množstvo zmesového komunálneho odpadu, ktoré bude počas odstávky ZEVO uložené na skládku, je maximálne do 10 000 ton, podľa vývoja množstva odpadu zvážaného z Bratislavy počas odstávky.“

Z odpovedí Ing. Golejovej dozvedáme sa teda aj to, že jesenná technologická odstávka ZEVO bude trvať o niečo dlhšie, než bolo obvyklé v predchádzajúcich obdobiach, čo je pochopiteľné, nakoľko zariadenie bolo v nepretržitej prevádzke od jesene roku 2019. Čo bude teraz zaujímavé sledovať, je množstvo odpadu, ktorý bude potrebné odviesť na skládku odpadov charakteru trvalého úložiska. Dúfajme, že množstvo odpadu sa nebude približovať tým desiatim tisícom ton, čo je hromádka, ktorú si ja osobne ani neviem predstaviť, resp. teda dúfajme, že množstvo zmesových odpadov, ktoré budú uložené na skládku odpadov, bude čo najnižšie. Pokiaľ viem, tak kapacita zásobníka odpadov /bunkra/ v spaľovni je cca 5 tisíc ton odpadov, čo je množstvo v rovine zmesových komunálnych odpadov také, ktoré na území Bratislavy sa vyprodukuje za cca 2 týždne. Ak sa pracovníkom spoločnosti OLO podarí pred odstavením kotlov úplne vyprázdniť bunker, to jest spáliť všetok odpad v ňom sústredený, tak môžeme predpokladať, že počas prvých dvoch týždňov po odstavení kotlov by sa odpady z Bratislavy ešte mohli sústreďovať do bunkra ZEVO a až následne by sa premiestňovali ďalšie kontinuálne vznikajúce odpady na skládku v Zohore a potom vývoj množstva odpadov uložených na skládku bude závisieť najmä od toho, kedy sa podarí ukončiť práce na technologických zariadeniach ZEVO a po ich ukončení naštartovať do prevádzky jednotlivé kotle, ktoré máme zatiaľ iba dva.

Určite sa po ukončení odstávky ZEVO budem zaujímať o to, aké množstvo odpadov bolo nutné reálne odviesť na skládku odpadov charakteru trvalého úložiska a pri tej príležitosti by som chcel na tomto mieste uviesť to, čo som už písal i v minulosti, že si myslím, že kompetentné orgány mali by sa zaoberať myšlienkou vhodnosti a výhodnosti navýšenia celkovej kapacity ZEVO OLO vybudovaním a sprevádzkovaním tretieho spaľovacieho kotla /K3/, ktorý bol v roku 2002 demontovaný a nebol odvtedy nahradený, preto, aby hlavné mesto republiky mohlo byť v rovine likvidácie zmesových komunálnych odpadov takpovediac nezávislé, aby nebolo odkázané na nutnosť skládkovania časti kontinuálne vznikajúcich odpadov, to i vo vzťahu k zámeru likvidovať odpad čo najšetrnejším spôsobom k životnému prostrediu, ktorým je podľa mňa práve jeho energetické zhodnotenie v ZEVO.

 

Michal Pekník

Barbina ma blokla na FB?

29.12.2021

Milí spoluobčania. Tento môj príspevok prosím berte ako oddychové čítanie na zamyslenie. Nemám v úmysle sa tu siahodlho rozpisovať o mnou vnímaných defektoch na úrovni súčasnej politickej moci a jej predstaviteľov, známej tiež ako „slušnovláda“ a „slušnodemokrati“, ktorú ja radšej nazývam „dysgenická totalitná [...]

Odstávka spaľovne OLO 7. časť

10.02.2020

V mojom článku nazvanom „Odstávka spaľovne OLO“ /1. časť/ z 26-09-2016 som uviedol i to, že osobne považujem likvidáciu zvyškových zmesových komunálnych odpadov, to jest toho, čo zostane po vyseparovaní recyklovateľných zložiek, ich energetickým zhodnotením v spaľovni s technológiou BAT, za v súčasnosti ten najvhodnejší spôsob likvidácie a uviedol som pozitíva [...]

Odstávka spaľovne OLO 6. časť

06.02.2020

V mojom článku nazvanom „Odstávka spaľovne OLO“ /1. časť/ z 26-09-2016 som uviedol i to, že osobne považujem likvidáciu zvyškových zmesových komunálnych odpadov, to jest toho, čo zostane po vyseparovaní recyklovateľných zložiek, ich energetickým zhodnotením v spaľovni s technológiou BAT, za v súčasnosti ten najvhodnejší spôsob likvidácie a uviedol som [...]

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 16
Celková čítanosť: 42084x
Priemerná čítanosť článkov: 2630x

Autor blogu

Kategórie