Založ si blog

Digitálna parlamentná knižnica

V obsahu tohto článku chcel by som upriamiť pozornosť na Digitálnu parlamentnú knižnicu dostupnú na internetovej stránke Národnej rady Slovenskej republiky, poukázať na jej význam, i nedostatok pozostávajúci zo súčasnej neprítomnosti niektorých dokumentov v jej obsahu.

 

Je pochopiteľné, že nie každého zaujme predstava o „prehrabávaní“ sa v množstve starých záznamov. Takejto činnosti sa bude pravdepodobne venovať ten, kto niečo hľadá a je pre neho z nejakých dôvodov vhodné a výhodné, keď to niečo môže vyhľadať z pohodlia domova, alebo pracoviska, teda nemusí osobne navštíviť archív. Ja som mal napríklad v minulosti potrebu oboznámiť sa bližšie s pojmom „československá federácia“ a obsah dokumentov uverejnených v parlamentnej knižnici mi bol osožným pri napĺňaní tejto potreby. Mnohokrát som so záujmom čítal až do rána a „prehrabával“ sa v dokumentoch z rôznych časových období v snahe dopĺňať túto veľkú skladačku o ďalšie poznatky. Použil som minulý čas „som čítal“, ale vlastne je to stále otvorená vec, skladačka nie je úplná tak, aby som bol uspokojený, nakoľko chýbajú niektoré dokumenty tak dôležitého orgánu, akým bola Slovenská národná rada vo vzťahu k príprave a realizácii štátoprávneho usporiadania československého štátu na princípoch federácie, resp. po roku 1968 troch štátov, ktoré tu jestvovali, ako aj vo vzťahu k „normalizačnej revízii“ už vo vyhlásenom ústavnom zákone zakotvenej federácie. Ale o tom neskôr.

 

Na internetovej stránke Národnej rady Slovenskej republiky sa o spoločnej Česko- Slovenskej Digitálnej parlamentnej knižnici v súčasnosti môžeme dozvedieť, že ide o elektronickú formu úplných textov parlamentných dokumentov a cieľom projektu je urýchliť prístup ku komplexným informáciám o parlamentných dokumentoch a informovanie verejnosti o činnosti NR SR.

 

Chcel by som vyzdvihnúť existenciu Digitálnej parlamentnej knižnice, resp. realizáciu tohto projektu, pretože jej obsah je dostupný skrze internet z domova, alebo pracoviska a nie je potrebné navštíviť osobne príslušný archív, čo šetrí čas i prostriedky. Úvodná stránka poskytuje nám prehľadne obraz o jednotlivých parlamentoch a ich volebných obdobiach, v niektorých prípadoch i „nevolebných obdobiach“, viď SNR 1944 a SNR 1945- 1946. Môžeme sa oboznámiť s rôznymi materiálmi poskytujúcimi dobové informácie o činnosti na pôde jednotlivých parlamentov a obsahu predkladaných materiálov, medzi ktoré patria najmä stenografické správy a parlamentné tlače, ale i rôzne zápisnice a iné typy dokumentov. Dostupné sú rôzne materiály parlamentov z obdobia pred rokom 1918, obdobia existencie prvej ČSR a prvej SR i obdobia po roku 1945 až po súčasnosť.

 

Ja si myslím, že mať komplexné informácie o parlamentných dokumentoch je základ, avšak, ak hľadám informácie s cieľom utvoriť si obraz o nejakej problematike, akou je napríklad vyššie spomenutá česko- slovenská federácia, tak je dobré mať k dispozícii i komplex všetkých vzniknutých dobových dokumentov parlamentov, z ktorých môžeme získať potrebné informácie pre vytvorenie si uceleného obrazu. Žiaľ, do digitálnej knižnice môže byť zahrnutý len ten obsah, ktorý je fyzicky dostupný. To je pochopiteľné a beriem toto na vedomie dúfajúc, že v budúcnosti bude sa rozširovať obsah knižnice o ďalšie dobové materiály, ktoré v súčasnosti fyzicky dostupné pre vykonanie ich digitalizácie asi nie sú z nejakých dôvodov a teda bádateľ zaoberajúci sa niečím má akosi narušenú chronológiu pri sledovaní súvisiaceho obsahu, ktorý by tam niekde mal sa nachádzať v tom materiáli, ktorý nie je dostupný. Mám na mysli najmä 4. volebné obdobie Slovenskej národnej rady 1964 až 1971, kde posledná zverejnená stenografická správa je z roku 1967 a žiadna parlamentná tlač a 5. volebné obdobie SNR 1971 až 1976 a 6. volebné obdobie SNR 1976 až 1981, kde nie je dostupný materiál akýkoľvek. Chýbajú i záznamy Českej národnej rady z roku 1968, keď ešte pôsobila podľa ústavného zákona č. 77/1968 Zb., teda nie ako zákonodarný orgán českého štátu, ale ako dočasný orgán ústavnej politickej reprezentácie českého národa, ale tieto záznamy- stenografické správy zo schôdzí sa nachádzajú v knižnici Parlamentu Českej republiky, takže kto hľadá, nájde. Avšak záznamy Slovenskej národnej rady z období, ktoré vyššie som uviedol, nepodarilo sa mi objaviť a čo je mrzuté, že chýbajú záznamy z obdobia bohatého na udalosti, akým boli roky 1968 a 1969, obdobia, kedy dochádzalo nielen k významným štátoprávnym zmenám, ale i obdobia, kedy prišli „na návštevu“ cudzie vojská. Tak som sa tešil, že si prečítam niečo o dobovom dianí na pôde slovenského parlamentu najmä vo vzťahu k týmto dvom udalostiam, ale nedočítal som sa zatiaľ. Určite zaujímavým bol i obsah schôdze z 14-03-1968, keď sa rokovalo o návrhu zákona o hlavnom meste Slovenska Bratislave, čo bude iste zaujímavé čítanie, ak bude tento materiál zverejnený, i vo vzťahu k zámeru vytvoriť z Bratislavy opäť hlavné mesto, avšak hlavné mesto jednoducho „Slovenska“, keďže slovenský štát /Slovenská socialistická republika/ vznikol až 01-01-1969, dokedy teda Bratislava existovala podľa zákona SNR č. 43/1968 Zb. so statusom „hlavného mesta Slovenska“. Alebo k problematike federácie sú dostupné materiály Národného zhromaždenia ČSSR, Snemovne ľudu a Snemovne národov Federálneho zhromaždenia ČSSR a Českej národnej rady, ale chýbajú materiály Slovenskej národnej rady, ktoré mňa osobne zaujímajú najviac. A tak ďalej, a tak ďalej. Jednoducho myslím si, že ak budú doplnené záznamy pre uvedené obdobia do parlamentnej knižnice, tak bude k dispozícii množstvo ďalšieho zaujímavého čítania, pochopiteľne z pohodlia domova.

 

Otázne je, kedy materiály budú doplnené a či sa podarí chronologicky získať všetok dobový materiál SNR z fyzického archívu za účelom jeho digitalizácie a doplnenia do digitálneho archívu. Ak by sa niektoré dokumenty, najmä z roku 1968 bohatého na udalosti, nepodarilo nadobudnúť z fyzického archívu, ktorý by ich možno neobsahoval z nejakého neznámeho dôvodu,  potom bude asi na mieste zvažovať, kde inde by sa ešte podarilo tento materiál nadobudnúť, aby zverejňované dokumenty boli kompletné. Tu myslím dalo by sa uvažovať o súkromných archívoch dnešných príbuzných vtedajších poslancov SNR, v ktorých by sa mohli nachádzať i také materiály, ktoré by sa prípadne nenachádzali v archíve tom, z ktorého kancelária NR SR by preberala na digitalizáciu fyzické dokumenty. O tom ale inokedy, keď budú doplňované dokumenty do digitálnej knižnice z uvedených období a budeme môcť sa oboznámiť s tým, čo chýba.

 

Považujem teda Digitálnu parlamentnú knižnicu dostupnú na internetovej stránke Národnej rady Slovenskej republiky za hodnotný nástroj pre bádateľa, ktorý umožňuje prístup k obsahu hľadaného materiálu rýchlejšie a pohodlnejšie, než by tomu bolo v prípade osobnej návštevy fyzického archívu a teším sa na ďalšie materiály, ktoré v súčasnosti sa ešte nenachádzajú v jej obsahu.

Barbina ma blokla na FB?

29.12.2021

Milí spoluobčania. Tento môj príspevok prosím berte ako oddychové čítanie na zamyslenie. Nemám v úmysle sa tu siahodlho rozpisovať o mnou vnímaných defektoch na úrovni súčasnej politickej moci a jej predstaviteľov, známej tiež ako „slušnovláda“ a „slušnodemokrati“, ktorú ja radšej nazývam „dysgenická totalitná [...]

Odstávka spaľovne ZEVO OLO 8. časť

05.09.2020

V mojom článku nazvanom „Odstávka spaľovne OLO“ /1. časť/ z 26-09-2016 som uviedol i to, že osobne považujem likvidáciu zvyškových zmesových komunálnych odpadov, to jest toho, čo zostane po vyseparovaní recyklovateľných zložiek, ich energetickým zhodnotením v spaľovni s technológiou BAT, za v súčasnosti ten najvhodnejší spôsob likvidácie a uviedol som [...]

Odstávka spaľovne OLO 7. časť

10.02.2020

V mojom článku nazvanom „Odstávka spaľovne OLO“ /1. časť/ z 26-09-2016 som uviedol i to, že osobne považujem likvidáciu zvyškových zmesových komunálnych odpadov, to jest toho, čo zostane po vyseparovaní recyklovateľných zložiek, ich energetickým zhodnotením v spaľovni s technológiou BAT, za v súčasnosti ten najvhodnejší spôsob likvidácie a uviedol som pozitíva [...]

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 16
Celková čítanosť: 42044x
Priemerná čítanosť článkov: 2628x

Autor blogu

Kategórie